Falkman, Loa: Franz Schubert - Die Winterreise


        Composer:
        Franz Schubert
FalkmanEAN: 7393338167020                     Performer:
        Loa Falkman
        Bengt-Åke Lundin


        Booklet PDF
        Release sheet
        Back cover

CDA 1670-2 Carl Johan Loa Falkman, baryton / Bengt-Åke Lundin, piano: Franz Schubert - Die Winterreise

Huvudpersonen i Winterreise är en vandrare, men hans kärleksupplevelse ligger redan bakom honom. Hans väg går mot en allt större ensamhet och innebär en alltmer stegrad dödsfixering.
Schubert fann de tolv första dikterna i Winterreise i en litterär kalender för år 1823, Urania, där de bar rubriken Wanderlieder, och han tonsatte dem i februari 1827. De återstående tolv poemen som Schubert komponerade i oktober samma år hade Wilhelm Müller (1794-1827) publicerat 1824 i en egen diktsamling

Loa Falkman har sedan debuten i 1973 sjungit många av de stora klassiska barytonpartierna som Figaro (i Barberaren i Sevilla), Don Juan, Papageno, Rigoletto, Eugen Onegin och Wozzeck. Han är dessutom den sångare inom sin generation som framträtt med flest roller på Drottningholmsteatern. Hans Escamillo i Peter Brooks uppsättning av Carmen i Paris gav honom ett internationellt genombrott, och han har gästspelat även i bl a Tyskland, Schweiz, Spanien, USA, Israel och Japan. Han erhöll 2002 den kungliga medaljen Litteris et Artibus och utnämndes 2003 till hovsångare.

I dag är Bengt-Åke Lundin etablerad som en av de mest framträdande svenska pianosolisterna och kammarmusikspelarna och dessutom särskilt eftersökt som ackompanjatör, och hans utrikes resor har fört honom inte bara till de flesta europeiska länder utan också till USA, Egypten och Kina. Lundin har medverkat på ett tjugotal CD:n och fem gånger nominerats till det svenska fonogrampriset Grammis, som han också fick för inspelningen av svenska violinsonater 1999 tillsammans med Cecilia Zilliacus. Hans intresse för romansundervisning har lett till lärarbefattningar bl a vid Operahögskolan och Mälardalens Högskola i Västerås.

 • Schubert, Franz (1797-1828)

  Die Winterreise, D 911
  - Gute Nacht

  - Die Wetterfahne

  - Gefrorne Tränen

  - Erstarrung

  - Der Lindenbaum

  - Wasserflut

  - Auf dem Flusse

  - Rückblick

  - Irrlicht

  - Rast

  - Frühlingstraum

  - Einsamkeit

  - Die Post

  - Der greise Kopf

  - Die Krähe

  - Letzte Hoffnung

  - Im Dorfe

  - Der stürmische Morgen

  - Täuschung

  - Der Wegweiser

  - Das Wirtshaus

  - Mut!

  - Die Nebensonnen

  - Der Leiermann

toccata Köp den av Toccata Music Shop

© 2007 Sterling, Stockholm, Sweden